Kennisplatform voor corona-proof mobiliteitsbeleid

Projectorganisatie Werk Slim, Reis Slim (WSRS) lanceert een nieuw platform voor bedrijven en organisaties die nadenken over hun toekomstig mobiliteitsbeleid. Op het informatieplatform Anders werken en anders reizen ondersteunen werkgevers elkaar door ervaringen, ideeën en tips te delen.

Door de coronacrisis zijn werkgevers op zoek naar nieuwe manieren van werken en reizen. Het reguliere woon-werkverkeer, de zakelijke mobiliteit en de vertrouwde werkwijzen liggen onder de loep, omdat ze niet toekomstbestendig blijken te zijn. Daarom is dit het uitgelezen moment om nieuw mobiliteitsbeleid vorm te geven. Anders werken en anders reizen ondersteunt dat proces op informatieve en praktische wijze.

Goede ervaringen behouden

Friso Douwstra, wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Leeuwarden en voorzitter van de projectorganisatie WSRS: “We hebben gezien dat de coronacrisis een duidelijk effect heeft op onze manier van werken en onze manier van reizen naar en voor het werk. Door het thuiswerken is het veel rustiger op straat, ook al verandert dat nu langzaamaan weer na de versoepeling van de maatregelen. Toch moeten we voorkomen dat we straks weer allemaal automatisch in de auto springen. Probeer dus thuis te werken als dat kan en als je toch naar het kantoor gaat, pak dan de fiets, de bus of de trein. Probeer dat op een vaste basis te doen, zodat we niet in één keer verliezen wat we nu hebben gewonnen.”

Wat kunnen werkgevers zelf doen?

“De afgelopen jaren hebben we snoeihard gewerkt aan het programma Werk Slim, Reis Slim: meer spitsmijdingen realiseren, ervoor zorgen dat medewerkers met het openbaar vervoer naar het werk gaan of vaker de fiets pakken. Dat is in de samenwerking met veel bedrijven en organisaties goed gelukt, maar het zijn nu andere tijden. Als een gevolg van de coronacrisis verwachten we dat thuiswerken een steeds grotere rol krijgt en blijft krijgen. Daarmee gaat ook woon-werkverkeer veranderen. Laten we er daarom voor zorgen dat werkgevers die vragen hebben over de mobiliteit van de toekomst, daarvoor praktische en bruikbare handvatten vinden op het nieuwe platform Anders werken en anders reizen. En minstens zo belangrijk: kom bij elkaar, ga met elkaar in gesprek en zoek samen naar oplossingen.”

WSRS helpt op weg!

Het platform van WSRS is bedoeld om werkgevers op weg te helpen bij het maken van nieuw mobiliteitsbeleid. Er zijn concrete handvatten te vinden, zoals handige downloads en linken naar websites. Daarnaast biedt het platform veel informatie en inspiratie om tot slim mobiliteitsbeleid te komen. Werkgevers geven tips en vertellen ook zelf hoe zij hun nieuwe mobiliteit aanpakken. WSRS helpt graag, want het andere werken en reizen is immers nu al begonnen.